Hoe zit het ook alweer met de bijtelling van de (elektrische) auto?
Heeft u een auto van de zaak en rijdt u daarmee privé meer dan 500 kilometer per jaar dan is de bijtelling van toepassing. Per 2022 is de bijtelling voor een bestelbus of personenauto 22%, voor een elektrische auto 16% tot en met een cataloguswaarde van €35.000 daarboven is het ook 22% van de cataloguswaarde. De cataloguswaarde van de auto is de nieuwprijs inclusief BPM en BTW.
Heeft u een auto van 15 jaar of ouder dan is de bijtelling 35% van de dagwaarde van de auto.

Bij een bestelbus die uitsluitend zakelijk gebruikt wordt, kunt u een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto aanvragen bij de belastingdienst. U heeft dan geen bijtelling en hoeft ook geen ritten administratie bij te houden. Woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers.

Welk bijtellingspercentage van toepassing is, is afhankelijk van in welk jaar de auto voor het eerst op kenteken is gezet. Dit bijtellingspercentage blijft 60 maanden (5 jaar) geldig voor de auto. Koopt u dit jaar een elektrische auto die in juni 2021 voor het eerst op kenteken is gezet, met een catalogusprijs beneden de €40.000. Dan geldt het bijtellingspercentage van 12%, dit percentage blijft 60 maanden geldig tot en met juni 2026.

Kiest u ervoor om een tweedehands auto aan te schaffen, dan kan het soms voordeliger zijn om de auto privé aan te schaffen en de zakelijke kilometers door te berekenen aan de onderneming. Deze (onbelaste) kilometer vergoeding is nu nog €0,19 per kilometer, maar gaat volgend jaar naar €0,21 en per 2024 naar €0,23 per kilometer.

Bijtelling voor elektrische auto’s (EV’s)