Omdat er relatief weinig gebruik van gemaakt wordt, stopt de middelingsregeling per 1 januari 2023. Het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden is 2022 tot 2024. Middeling is interessant bij sterk wisselende inkomsten over drie aangesloten jaren. Bijvoorbeeld bij inkomensverlies door Corona of juist een hoger inkomen door een extra bonus of vergoeding.

Wat is de middelingsregeling? 
De middelingsregeling is een regeling in de inkomstenbelasting waarbij belasting wordt betaald over een gemiddeld inkomen in plaats van het werkelijke inkomen. Dat gemiddelde wordt berekend over een periode van drie aaneengesloten jaren. Omdat het gemiddelde inkomen bij sterk wisselende jaarlijkse inkomens lager ligt, resulteert dat in een lager bedrag aan te betalen inkomstenbelasting. 

Hoe werkt middeling?
Bij toepassing van de middelingsregeling tel je het inkomen uit box 1 van drie aaneengesloten kalenderjaren bij elkaar op en deel je dit door drie. Daarna bereken je hoeveel belasting je in elk jaar over dit berekende gemiddelde inkomen zou moeten betalen. Je vergelijkt dit met de werkelijk door jou betaalde belasting over die drie jaren. Blijkt dat het verschil meer dan € 545 is?
Dan kun je belasting terugvragen.
Middeling gaat niet automatisch, je moet daarvoor een schriftelijk verzoek indienen. Het recht op teruggave geldt alleen voor het bedrag dat uitkomt boven de drempel.

Voorwaarden
Om voor middeling in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo geldt de middelingsregeling onder meer alleen voor inkomen uit box 1 en moet je middelen over een periode van drie aangesloten kalenderjaren.

Afschaffing middelingsregeling
De middelingsregeling wordt afgeschaft. Het afschaffen van de middelingsregeling betekent dat de periode 2022 tot en met 2024 het laatste tijdvak is waarover middeling kan plaatsvinden. Denk goed na over welke kalenderjaren je in de middeling wilt betrekken. Een jaar kan namelijk maar één keer in een middeling mee. Kies je voor een middeling over 2020 tot en met 2022? Dan kan je geen middeling meer toepassen voor de jaren 2023 en 2024, omdat je het jaar 2022 al eerder gebruikte. Mogelijk is het dan financieel voordeliger om de middeling toe te passen over 2019 tot en met 2021 en 2022 tot en met 2024.
Denk aan een lager inkomen door Corona.

Verzoeken na 2024
Je kunt alleen kalenderjaren in de middeling betrekken waarvoor een definitieve aanslag is opgelegd. Wil je daarom een middelingsteruggaaf voor de jaren 2022 tot en met 2024? Dan kan je deze pas aanvragen nadat je een definitieve aanslag inkomstenbelasting 2024 hebt. Deze zal op zijn vroegst in 2025 worden opgelegd.

Zelf aanvragen
De Belastingdienst past de middelingsregeling niet automatisch toe. Een belastingplichtige moet zelf met een formulier verzoeken om toepassing van de regeling. Een verzoek om middeling moet binnen 3 jaar worden ingediend na afloop van de bezwaartermijn van de definitieve aanslag inkomstenbelasting over het laatste belastingjaar.

De middelingsregeling heeft geen invloed op ontvangen toeslagen in de opgegeven jaren voor middeling.

Vragen over de middelingsregeling? Of andere vragen? Wij beantwoorden ze graag; contact ons via info@boereaccountants.nl of bel 034856 0509.